Bereiding

1. Meng de bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Voeg de melk en de boter toe en roer ze kort erdoorheen. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Voeg het ei en het vanillemerg toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en glad deeg.

2. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt ca. 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna ca. 2 uur in de koelkast.

3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ca. 2 cm dikke plak. Steek grote cirkels (ca. 10 cm Ø) uit het deeg. Steek uit de deegcirkels kleine cirkels (ca. 3 cm Ø). Leg de donuts op bakpapier en dek ze losjes af met vershoudfolie. Laat de donuts ca. 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

4. Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 175°C. Frituur de donuts portiegewijs ca. 5 minuten in de olie. Schep de donuts uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat helemaal afkoelen.

5. Rooster de hazelnoten in een droge pan goudbruin. Laat de noten afkoelen en hak ze fijn. Roer de yoghurt glad met de poedersuiker. Voeg eventueel wat druppels water toe als het glazuur te dik is. Dompel de donuts aan 1 zijde in het glazuur en daarna in de hazelnoten.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: eigen collectie