Bereiding

  1. Meng de bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Voeg de melk en de boter toe en roer ze kort erdoorheen. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Voeg het ei en het vanillemerg toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en glad deeg.
  2. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt ca. 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna ca. 2 uur in de koelkast.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ca. 2 cm dikke plak. Steek grote cirkels (ca. 10 cm Ø) uit het deeg. Steek uit de deegcirkels kleine cirkels (ca. 3 cm Ø). Leg de donuts op bakpapier* en dek ze losjes af met vershoudfolie. Laat de donuts ca. 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  4. Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 175°C. Frituur de donuts portiegewijs ca. 5 minuten in de olie. Schep de donuts uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ca. 10 minuten afkoelen.
  5. Meng de fijne kristalsuiker met het kaneelpoeder in een ruime kom. Wentel de donuts voorzichtig in de kaneelsuiker en laat ze verder afkoelen op een rooster.

* Leg de donuts na het uitsteken op losse stukjes bakpapier. Zo kun je ze makkelijker hanteren en behouden ze hun vorm beter als je ze in de olie legt.
Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: eigen collectie