Bereiding

Heerlijk recept van Ronald Giphart. Lees zijn column hier!

  1. Breng een pan met water aan de kook en voeg de gedopte tuinboontjes en de eieren toe. Wacht tot het water weer kookt en schep de boontjes er met een schuimspaan na 2 minuten uit, de eieren mogen nog 3 minuten.
  2. Spoel de tuinboontjes onder koud stromend water en maak met een scherp mesje of met je nagel een klein sneetje aan de zijkant van de tuinbonen en druk dan voorzichtig het binnenste boontje eruit, dit heet dubbel gedopt.
  3. Smelt in een steelpannetje de boter, voeg het citroensap, de bieslook en de zout en peper toe. Laat de botersaus ongeveer 1 minuut warm worden. Verdeel de tuinboontjes over vier borden, pel de eieren en leg er één op elke portie , snijd de eieren een beetje open zodat het eigeel er wat uitloopt en schep als laatste over elk bord wat van de gesmolten boter.

*Mochten verse tuinbonen voorradig zijn, dan heb je ongeveer anderhalve kilo peulen nodig voor 500 gram gedopte boontjes.
*Voor dit recept loont het de moeite om verse tuinbonen te nemen, het is meer werk, maar komt de smaak ten goede. Mocht je toch kiezen voor diepvriesbonen (goedkoop is duurkoop in dit geval), dan blijft dit toch een lekker receptje, ook voor mensen die normaliter niet van tuinbonen houden. Bij het dubbeldoppen verwijder je het taaie en vaak wat bittere velletje, en dat maakt echt een wereld van verschil!
Gerecht uit Vurrukkulluk (Podium 2015), kookboek met Mascha Lammes