Earl grey-marmeladebroodpudding
Eenvoudig
ca. 1 uur en 50 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 50 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Schenk de melk in een middelgrote pan en verwarm op laag vuur tot het begint te dampen, maar laat hem niet koken. Haal de pan van het vuur, leg de theezakjes in de hete melk en laat afgedekt ca. 20 minuten trekken.
Bestrijk intussen de sneetjes brood aan beide kanten met boter en leg ze in een enkele laag naast elkaar op een grote bakplaat. Rooster het brood ca. 15 minuten in de oven, draai de sneetjes halverwege om. Zet apart en laat afkoelen.
Haal de theezakjes uit de melk en knijp ze zachtjes uit. De theezakjes heb je niet meer nodig. Roer de slagroom door de melk en verhit het opnieuw op middelhoog vuur tot zeer heet, maar laat het niet koken. Klop intussen de eieren met de suiker in een grote kom. Schenk het hete melkmengsel er al kloppend langzaam bij zodat er een mooi gebonden, glad mengsel ontstaat. Klop het vanille-extract erdoorheen.
Bestrijk alle sneetjes brood aan één kant met de marmelade en snijd ieder sneetje kruislings in 4 driehoeken. Vet een ovenschaal (ca. 2 l inhoud) in met boter en leg er de driehoeken, eerst overlappend naast elkaar en dan verder in laagjes op elkaar.
Schenk het melk-eiermengsel over het brood in de ovenschaal en laat ca. 30 minuten trekken. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 170°C / hetelucht: 150°C). Bestrooi de broodpudding met de rietsuiker. Bak ca. 1 uur en 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Laat ca. 10 minuten afkoelen voor het serveren.