
Earl-greybrood met citroenboter
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Breng 300 ml water aan de kook en laat er 1 tl earl-greythee ca. 2 minuten in trekken. Zeef de thee, roer de suiker erdoorheen en laat hem afkoelen tot lauwwarm. Maal 2 el earl-greythee fijn in een vijzel.
Doe 500 g bloem in een kom. Meng de gist en het zout erdoorheen. Kneed met de lauwwarme thee, 2 el boter en de gemalen losse thee tot een samenhangend deeg. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkblad nog ca. 10 minuten door. Laat het deeg in een afgedekte kom ca. 1 uur rijzen op een warme plek.
Was de citroen grondig met heet water, wrijf hem droog en rasp de schil er fijn af. Halveer de citroen en pers hem uit. Roer 150 g boter los met de geraspte citroenschil en ca. 2 tl citroensap. Zet de citroenboter apart.
Neem het deeg uit de kom en kneed het ca. 2 minuten door op een met bloem bestoven werkblad. Vet een broodblik in met olie en plaats het deeg in het broodblik. Laat het afgedekt nog ca. 1 uur rijzen op een warme plek. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bak het brood in 35-40 minuten bruin en gaar. Laat het brood afkoelen. Serveer met de citroenboter.