Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Espresso martini oliebol (eigen beeld)

Espresso-martini-oliebol

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

stuks
8

Ingrediënten

Voor de wodkakaramel

Dit recept biedt je het beste van beide werelden: oliebollen én een cocktail in één. De espresso-martini karamel geeft deze oliebol een lekkere twist.
Tip
Na het maken van dit recept houd je wat karamel over. Je kunt deze serveren bij de espresso-martinitulband uit het Kerstnummer!

Bereiding

  1. Karamelliseer voor de wodkakaramel de suiker met het water in een ruime pan met dikke bodem tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel maar zwenk de pan rustig heen en weer. Neem de pan van het vuur en blus voorzichtig af met de slagroom; het kan een beetje spetteren. Breng aan de kook en laat de karamel rustig oplossen in de room. Hoe langer je de karamel laat koken, hoe dikker hij wordt (let op: tijdens het afkoelen wordt de karamel nog dikker). Neem van het vuur en roer de boter, de wodka en het zout erdoorheen. Laat afgedekt afkoelen.

  2. Smelt de chocolade au bain-marie. Meng de espresso met de gesmolten chocolade. Dip de oliebollen één voor één voor de helft in het chocolademengsel.

  3. Drizzle de karamel over elke oliebol afzonderlijk, of stapel ze feestelijk op en garneer het geheel.

Per portie: 511 kcal | 73 g koolhydraten | 6 g eiwit | 29 g vet

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)