London Loy: "Tja, we noemden het empanada’s op het Expeditie Robinson-eiland. In een echt goed empanada-recept gaat ook boter, melk en eigeel – althans zo maak ik mijn standaard empanadadeegje thuis. Het is nu Expeditie, dus zijn er geen eieren und melk. Wel wonnen we met een proef stroopwafels, drop en een pot pindakaas. Dus ik kwam op het idee om als vulling voor onze empanada’s pindakaas te gebruiken. We waren een stel blije kindjes die aan het snoepen waren. Wat was dat lekker! Een likje sambal en wat grof gehakte pinda’s door de pindakaas maken het af. Zo simpel kan het zijn."
London Loy: "Tja, we noemden het empanada’s op het Expeditie Robinson-eiland. In een echt goed empanada-recept gaat ook boter, melk en eigeel – althans zo maak ik mijn standaard empanadadeegje thuis. Het is nu Expeditie, dus zijn er geen eieren und melk. Wel wonnen we met een proef stroopwafels, drop en een pot pindakaas. Dus ik kwam op het idee om als vulling voor onze empanada’s pindakaas te gebruiken. We waren een stel blije kindjes die aan het snoepen waren. Wat was dat lekker! Een likje sambal en wat grof gehakte pinda’s door de pindakaas maken het af. Zo simpel kan het zijn."
Bereiding
Pak een diepe kom en doe daar de bloem in. Schenk er steeds een minischeutje water bij tot het deeg niet meer plakt en je het soepel kunt kneden. Het scheutje zonnebloemolie en het zout mogen er nu ook bij. Heb je er per ongeluk te veel water bij gegoten, compenseer dat dan met meer bloem. Dus te plak-plak is een beetje bloem erbij. Kneed 10 minuten.
Maak eerst 4 tot 8 balletjes van het deeg en rol ze dan plat met de deegroller tot een doorsnee van ongeveer 8 centimeter. Schep 1 theelepel pindakaas, eventueel wat sambal en pinda’s in het midden van elke deegcirkel en smeer alles uit. Laat de randen wel vrij, smeer die in met een beetje water en vouw de empanada’s dicht tot halvemanen. Druk met een natte vork de randen wat steviger op elkaar, ziet er nog leuk uit ook.
Pak een wok of andere diepe pan en verhit de frituurolie tot 180 °C. Doe voorzichtig de empanada’s in de hete olie en bak in enkele minuten goudbruin af. Laat uitlekken op keukenpapier.
Wat vind jij van dit recept?
Uit het boek
Let’s go
€ 34,99
Inspiratie in je mailbox
Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!