Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Fatteh

Fatteh

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor de tong

Voor de fatteh-basis

Sara: "Iedereen valt als een blok voor krokant brood in een sauzig gerecht. Mijn moeders geheim voor de lekkerste yoghurtsaus was een pak yoghurt twee dagen op het dak van haar schuurtje neerzetten. Dat maakt de yoghurt zuurder. Maar wees gerust: ook zonder deze handeling smaakt de saus erg lekker. NB: Als je liever kalfstong in plaats van lamstong wilt gebruiken, houd dan rekening met een langere kooktijd."

Bereiding

  1. Doe de tong in een pan met water tot hij onderstaat. Voeg de azijn toe en wrijf de tong in het water schoon. Snijd de witte vetgedeeltes weg. Bij kalfstong zul je meer pezen moeten wegsnijden. Spoel nog een keer schoon onder koud stromend water.

  2. Doe de tong in een pan en vul met water tot hij weer onderstaat. Breng aan de kook en schep het grijze schuim dat naar boven komt drijven weg. Haal de tong uit de pan. Breng een liter water aan de kook. Voeg de tong, gedroogde limoen, laurierbladeren, bouillonpoeder, sjalotten, kurkumapoeder, pimentkorrels, zwarte peperkorrels en zout naar smaak toe. Vul aan met extra water als de tong niet helemaal onder staat. Kook op laag vuur in circa 1-2 uur gaar. De tong is gaar als het vel makkelijk loslaat en je met een vork moeiteloos in het vlees kunt prikken.

  3. Snijd het vlees in plakken van een halve centimeter. Zeef de bouillon. Schenk 1 kop van de bouillon in een steelpan en voeg daar de gesneden tong aan toe.

  4. Verwarm de oven voor op 190 °C. Smeer je handen in met olijfolie en masseer de broodstukken tussen je handen. Gebruik hier 4 eetlepels olijfolie voor. Rooster het brood in circa 6-10 minuten krokant en goudbruin in de oven. Zet apart.

  5. Verhit de rest van de olijfolie in een kleine pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui. Voeg de koriander toe en bak nog 5 minuten.

  6. Meng de yoghurt met de schil en het sap van een halve tot een hele citroen (naar smaak), de tahina, knoflook, witte peper en zout naar smaak. Verhit de yoghurt op heel laag vuur tot hij warm is maar niet kookt.

  7. Verhit de tong eventueel weer in de bouillon in de steelpan. Verdeel de tong met wat bouillon over een diepe schaal of diepe borden. Schep de yoghurtsaus erover. Verdeel de kikkererwten samen met het koriander-uimengsel over de yoghurt. Garneer met pijnboompitten en het brood.

Fotografie: Elza Jo Tratlehner

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

NOOMI

€ 33,99
Cover Noomi