Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
Cover voor Flan met bloedsinaasappel en geroosterde amandelen

Flan met bloedsinaasappel en geroosterde amandelen

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 11 uur wachttijdca. 11 u. wachttijd

Deze flan met een frisse twist van bloedsinaasappel en een knapperige topping van geroosterde amandelen is een echte traktatie. Dankzij de airfryer is dit romige dessert eenvoudig te maken en perfect gekarameliseerd. Een elegante afsluiter voor elke maaltijd!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
Deze flan met een frisse twist van bloedsinaasappel en een knapperige topping van geroosterde amandelen is een echte traktatie. Dankzij de airfryer is dit romige dessert eenvoudig te maken en perfect gekarameliseerd. Een elegante afsluiter voor elke maaltijd!

Bereiding

  1. Rasp de schil van 1 sinaasappel en meng met de melk. Zet de melk afgedekt een nacht in de koelkast.

  2. Vet een flanvorm of een ovenschaal die in je airfryermandje past in met wat boter.

  3. Doe de helft van de suiker met het water in een pan en breng rustig aan de kook. Kook op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel, maar wentel een beetje met de pan, zodat de karamel gelijkmatig kleurt.

  4. Schenk de nog hete karamel voorzichtig in de ovenschaal. Draai de schaal rond om de karamel goed over de bodem te verdelen. Laat afkoelen.

  5. Verwarm de airfryer op 120°C (elektrische oven: 140°C / heteluchtoven: 120°C). Kluts de eieren met de rest van de suiker.

  6. Zeef de sinaasappelmelk en voeg deze samen met het sinaasappelextract, het amandelextract en het zout toe aan het eimengsel. Roer goed door en schenk op de karamel in de ovenschaal.

  7. Dek af met aluminiumfolie. Zet voorzichtig in de airfryermand, zodat het beslag er niet overheen klotst en bak in ca. 60 minuten (oven: ca. 70 minuten) gaar.

  8. De flan mag in het midden nog een klein beetje wiebelig zijn. Neem uit de airfryer, verwijder het aluminiumfolie en laat helemaal afkoelen. Zet de flan als hij is afgekoeld minimaal 3 uur in de koelkast.

  9. Bak intussen het amandelschaafsel in de boter goudbruin. Voeg een snuf suiker toe en laat uitlekken op keukenpapier.

  10. Snijd de flan met een klein mesje een beetje los bij de rand van de vorm. Leg een schaal die groter is dan de vorm met een opstaande rand op de vorm en draai het geheel snel om.

  11. Schud eventueel voorzichtig met het geheel tot de flan uit de vorm stort. Til de ovenschaal voorzichtig eraf. Een gedeelte van de karamel druipt nu van de flan af.

  12. Snijd met een scherp mes de schil, inclusief de witte schil, van de sinaasappels. Snijd in dunne plakken en verdeel over de flan. Maak af met het gebakken amandelschaafsel.

Per portie: 373 kcal | 59 g koolhydraten | 8 g eiwit | 12 g vet

Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Willem van Santen en Anne Mebelder

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Wat is een flan?

Een flan is een heerlijk, zacht dessert dat een beetje tussen pudding en crème brûlée in zit. Een klassieke flan bestaat meestal uit een romige custardbasis van melk, eieren en suiker, met een laagje karamelsaus bovenop. Tijdens het bakken zakt de karamelsaus naar de bodem van de vorm, maar zodra je de flan omdraait, loopt die prachtige goudbruine saus er overheen. In dit recept maken we hem met bloedsinaasappel en geroosterde amandelen, een heerlijke combinatie!