
Galette met rabarber en aardbeien
Gemiddeld
ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Meng de bloem met de suiker en het zout in een grote kom. Voeg de boter toe en kneed alles tussen je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
Voeg het ei toe en meng het geheel zo kort mogelijk tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het ca. 45 minuten in de koelkast.
Was de rabarber en de aardbeien. Snijd de rabarber in stukken van ca. 1 cm. Snijd de kroontjes van de aardbeien en halveer ze.
Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Meng de rabarber en de aardbeien met de sinaasappelschil, het sinaasappelsap, de suiker en het vanillemerg in een kom. Laat ca. 30 minuten staan.
Laat het rabarbermengsel uitlekken in een vergiet en vang het vocht op. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C).
Rol het deeg uit tot een ronde plak van ca. 1 cm dik en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met wat paneermeel, verdeel de rabarber en de aardbei erover en laat daarbij rondom ca. 5 cm van de rand vrij.
Vouw de deegrand rondom voorzichtig over de fruitvulling heen en druk lichtjes aan. Zet het geheel nog ca. 10 minuten in de koelkast.
Bestrijk de deegrand met de geklutste eidooier en strooi de grove rietsuiker eroverheen. Bak de galette in ca. 45 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Kook intussen het opgevangen rabarbervocht in tot een siroop. Laat de galette afkoelen. Bedruip met de siroop. Lekker met slagroom.