Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
De keukens van Oekraïne: gefermenteerde watermeloen

Gefermenteerde watermeloen

  • Gemiddeld

Advertentie

Aantal personen: 20

Ingrediënten

Olia Hercules: "Oekraïners fermenteren vrijwel alles wat eetbaar is; watermeloenen vormen hierop geen uitzondering. Mijn moeder herinnert zich nog goed de oude badkuip die vroeger bij haar thuis in het schaduwrijke deel van de tuin stond en waarin mijn grootvader grote hoeveelheden watermeloen fermenteerde. Dit is mijn opa's recept voor hele gefermenteerde watermeloenen, hoewel ik moet toegeven dat het misschien iets te ambitieus is - tenzij je natuurlijk een oude badkuip in je tuin hebt staan."

Bereiding

  1. Als je water voor de pekel gebruikt, verwarm je 250 ml water en los je hierin het zout op. Meng het dan met 5 liter vers water.

  2. Als je watermeloensap voor de pekel wilt gebruiken, pers dan zoveel watermeloenen uit tot je 5 liter sap hebt – de eenvoudigste manier om dit te doen is het vruchtvlees door een zeef te drukken om de pitten eruit te halen; vang het sap op in een grote kom eronder. Meng vervolgens 250 g zout door het sap en roer het krachtig door om het zout te helpen oplossen.

  3. Als je wilt, kun je roggemeel aan de pekel toevoegen om het fermentatieproces te versnellen: zorg er dan wel voor dat je alles goed mengt. Prik de watermeloenen aan alle kanten in met een metalen spies – dit zal ze ook stimuleren om sneller te fermenteren.

  4. Zorg ervoor dat jou schone tienliterketer of -bak op een koele, donkere plaats staat (het liefst in een kelder), voordat je hem vult, want hij zal moeilijk te verplaatsen zijn als hij eenmaal vol zit. Verdeel de blaadjes over de bodem en leg er dan de hele watermeloenen op. Giet de pekel erover en zorg ervoor dat alles onderstaat. Dek het geheel af met een schoon tafellaken of een stuk kaasdoek en leg het deksel erop om de watermeloenen ondergedompeld te houden in de pekel.

  5. Het fermentatieproces zal minstens 40 dagen duren, of zelfs langer; dit hangt af van de omgevingstemperatuur. Controleer de doek en het deksel regelmatig, spoel ze af met kokend water als er zich witte gist op vormt. Ik geef toe, 40 dagen is nogal lang. Maar het is echte de moeite waard – als de watermeloenen eenmaal klaar zijn, kunnen ze in hun geheel geconsumeerd worden, zelfs de donkergroene buitenkant.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

De keukens van Oekraïne

€ 34,99
De keukens van Oekraïne