Gefrituurde kip met ananas-chilisaus
Gemiddeld
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Snijd iedere kippendijfilet in 4 stukken en doe de kip in een grote kom. Bestrooi met het zout en schenk de karnemelk eroverheen. Meng goed door elkaar. Zet afgedekt 1 nacht in de koelkast.
Pureer voor de ananas-chilisaus de ananas in een keukenmachine of blender glad. Schep de puree in een droge koekenpan en verhit op middelhoog vuur. Voeg de geraspte limoenschil en het sap toe. Roer de rode peper, de specerijen en een snuf zout erdoorheen. Kook al roerend ca. 5 minuten.
Voeg de honing toe en kook enkele minuten verder tot de saus iets ingedikt is. Schenk de saus in een hittebestendige kom, roer de boter erdoorheen en laat afkoelen. Je kunt de saus van tevoren maken en tot 5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Meng alle ingrediënten voor de panade in een middelgrote kom. Wentel de kip in porties in het mengsel. Schud het overtollige mengsel eraf en leg de gepaneerde kipstukken naast elkaar op een bakplaat.
Verhit de olie in een diepe, ruime pan (vul de pan voor maximaal tweederde met de olie) tot 170-180°C. Als je er een klein stukje brood in doet, moet de olie direct sissen en het brood in 30 seconden goudbruin worden. Frituur de kip, in porties, in ca. 3 minuten goudbruin, krokant en gaar. Zorg dat je niet te veel tegelijk in de pan doet, anders zakt de temperatuur van de olie.
Haal de gefrituurde kipstukken uit de olie met een tang en laat kort uitlekken op keukenpapier. Leg ze daarna op een rooster zodat ze knapperig blijven, terwijl je de rest frituurt. Je kunt de gefrituurde kip eventueel op een bakplaat leggen en warm houden in een voorverwarmde oven (elektrisch: 100°C / hetelucht: 80°C).
Frituur, wanneer alle kipstukken klaar zijn, als laatste de oreganoblaadjes ca. 45 seconden in de olie tot ze knapperig zijn, maar laat ze niet verbranden. Verdeel de kip over een grote serveerschaal en bestrooi met de oregano. Serveer er de ananas- chilisaus in een kommetje bij.