Bereiding

  1. Verhit neutrale olie in een wok of (frituur)pan tot 200°C. Door de hoge temperatuur frituur je de buitenste laag echt los van de tofu en ontstaat er een laagje. Dat wil je. Frituur 1 blok soft tofu (500 g) ca. 10 minuten. Let er hierbij goed op dat de tofu de onderkant van de pan niet raakt, om dit te voorkomen kun je een spatel onder de tofu schuiven om hem iets omhoog te krikken. Als er niet genoeg olie in de pan zit dat de tofu onder staat, kun je de hete olie over de bovenkant van de tofu scheppen (dat heet arroseren). Haal de tofu uit de pan en laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier. Zet apart.
  2. Zet een zeef klaar boven een hittebestendige kom. Hak de knoflook fijn. Verhit 4 eetlepels olie in een wok of koekenpan op laag vuur en bak twee derde van de knoflook in circa 5 minuten goudbruin en knapperig. Kijk uit, op het laatst slaan ze snel door, dus haal ze op tijd uit de pan. Zeef de knoflook (knoflookcrispies) en bewaar de knoflookolie.
  3. Snijd een paar ringetjes van de rode peper en bewaar die ter garnering. Hak de rest van de peper fijn (of ietsje minder, als je niet zo tegen pittig kan). Verhit de knoflookolie op halfhoog vuur en fruit hierin de knoflook en rode peper 1 tot 2 minuten. Meng de oestersaus of paddenstoelensaus met de sojasaus, kristalsuiker, maizena en 2 eetlepels water. Voeg toe aan de pan en laat zachtjes pruttelen tot de saus dikker wordt. Doe de tofu in de pan, draai voorzichtig door de saus en laat nog even pruttelen zodat de saus een beetje in de tofu trekt. Doe de tofu op een bord en garneer met de knoflookcrispies en rodepeperringetjes.
Tofu

Uit het boek:

Tofu
€23,99