Bereiding

Je kent ze wel: van die mooie zonnige winterdagen. Met zo’n mespuntje zon is het voorjaar voor mij nooit ver weg. Ook in mijn keuken niet. Deze gekaramelliseerde grapefruittaart  zorgt zeker voor een flinke dosis lentekriebels. Het bittere van de grapefruit en het zoete van de karamel zorgen voor een spannend smaakeffect.

  1. Kneed van de bloem, de boter, 50 g poedersuiker, het ei en een snuf zout een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt in de koelkast ca. 2 uur rusten.
  2. Kook het grapefruitsap in tot er 200 ml over is. Meng de eidooiers met de suiker en roer er de slagroom en het ingekookte grapefruitsap doorheen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne plak. Bekleed een taartvorm (ca. 24 cm Ø) met het deeg en snijd de randen bij. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met de bakbonen. Bak de deegbodem ca. 20 minuten in de oven.
  4. Neem de taartbodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 125°C / hetelucht: 100°C / gas: laagst mogelijke stand). Verwijder de bakbonen en het bakpapier. Giet het grapefruitmengsel in de deegbodem. Bak de taart nog 40-45 minuten tot de vulling net gestold is.
  5. Laat de taart helemaal afkoelen. Bestrooi de taart met de rietsuiker en karamelliseer de rietsuiker met een gasbrander. Snijd de taart in punten en serveer hem direct.

Per portie: ca. 438 kcal
7 g eiwit | 19 g vet | 59 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc: eigen collectie