Gepofte biet met rozen, grapefruit en pistache
Eenvoudig4 personen90 minuten bereiden
Estée: "Dit recept smaakt echt romantisch! Zoet, geurig, fris, pittig en nootachtig. Alles voor de ultieme romance. Beetje gek wellicht dat ik rozen gebruik in een gerecht, maar in het Midden-Oosten gebeurt dit veel meer! Dan wel vooral in zoetigheden. Rozen zijn, zolang ze onbespoten zijn, alle-maal eetbaar. Wel zijn er maar een paar rozen die ook echt veel geur en smaak afgeven. Ik gebruik lichtroze of rode rozen die heerlijk zoet ruiken. Deze zijn wel alleen in de (na)zomer te vinden."
Ingrediënten
- 6 tot 8 rode en/of gele kleine bieten
- 80 gram pistachenoten (gepeld en ongebrand)
- 4 eetbare rozen (of 2 el ingemaakte rozenjam - verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt)
- 40 gram suiker (niet nodig als je rozenjam gebruikt)
- 40 ml walnootolie
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl roze peperbessen
- ½ el fijne mosterd
- 2 el frambozenazijn
- 2 grapefruits
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Pak de bieten in aluminium-folie en pof ze circa 40 minuten in de oven. Haal de bietjes uit de oven, laat ze iets afkoelen en pel deze. Snijd ze daarna in parten. Leg de pistachenootjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze in de oven voor circa 4 minuten.
- Haal de rozenblaadjes van het steeltje. Kneed ze met de suiker tot het sap uit de blaadjes komt.
- Verwarm de walnootolie in een koekenpan en fruit hierin het komijnzaad en de roze peperbes. Voeg de mosterd, frambozenazijn en als laatste de geknede rozenblaadjes (of rozenjam) eraan toe. Haal de pan van het vuur en meng alles met elkaar. Voeg de bietpartjes toe.
- Snijd de partjes tussen de vliezen van de grapefruits uit. Serveer de bietjes op kleine bordjes of op een grote schaal. Schenk de overtollige dressing uit de pan over de bietjes. Garneer met de partjes grapefruit en geroosterde pistachenoten

Uit het boek:
Pret a diner