Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Geroosterd buikspek met cider en peren

Geroosterd buikspek met cider en peren

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

  • en 15 minuten wachttijd en 15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediënten

Bereiding

  1. Vermaal de ingrediënten voor de rub in een vijzel. Zet ½ tl rub apart. Wrijf de overige rub in het vlees, maar niet in het zwoerd. Leg het buikspek met het zwoerd naar boven gericht op een plank en zet onafgedekt minimaal 3 uur in de koelkast zodat het zwoerd wat uitdroogt.

  2. Haal het buikspek ca. 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Wrijf het zwoerd in met de achtergebleven rub. Wrijf het buikspek rondom in met een klein beetje olie. Doe de groenten, de steranijs en de laurierblaadjes in een grote braad slee. Schenk er een glaasje water bij en leg het spek erbovenop, met het zwoerd naar boven. Rooster 1 uur en 30 minuten in de oven.

  3. Rangschik de peren rondom het spek in de braadslee en wentel ze in de braadsappen. Schenk de cider erbij . Verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) en rooster
    het geheel 15-20 minuten verder. Het zwoerd moet krokant zijn en de peren moeten mooi geglaceerd zijn in de braadsappen. Haal de braadslee uit de oven en laat het spek ca. 45 minuten rusten.

  4. Leg het spek op een serveerschaal. Haal de peren met een schuimspaan uit de braadslee en leg ze rondom het vlees op de serveerschaal. Haal de wortel, de selderij , de ui en de laurierblaadjes uit de braadsappen (deze heb je niet meer nodig)  en schep overtollig vet eraf. Je kunt het vet in een afgesloten potje in de koelkast bewaren en gebruiken voor geroosterde ovenaardappels of rilettes.

  5. Verhit de braadsappen in een pannetje op middel hoog vuur. Bestuif met de bloem en roer hem erdoorheen. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten doorkoken tot een licht gebonden jus. Voeg een scheutje heet water toe als de jus te dik wordt. Schenk de jus in een warme sauskan. Snijd het spek met een scherp mes in plakken en serveer met de peren en de jus. Lekker met geroosterde aardappels en gestoomde groenten.

Per portie: 547 kcal | 9 g koolhydraten | 42 g eiwit | 37 g vet

© BBC Good food / Immediate Media Receptuur: Rosie Birkett Foto’s: Tom Regester Styling: Esther Clark Foodstyling: Agathé Gits

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)