
Geroosterde bloemkool met kaassaus
Eenvoudig
50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwijder alle bladeren en snijd de steel eraf zodat de bloemkool rechtop blijft staan. Maak aan de onderkant in de kern een kruislingse snede van 2,5 cm diep; hij moet wel heel blijven. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Breng 5 liter water met 2 theelepels zout in een grote kookpan* op hoog vuur aan de kook. Laat de bloemkool met de roosjes naar boven voorzichtig in het water zakken; hij zal boven komen drijven, maar dat is niet erg. Laat het water weer aan de kook komen en kook hem dan 12 minuten tot je een klein mes vrij eenvoudig in de kern kunt steken.
Leg de bloemkool in een groot vergiet met de roosjes omlaag, zodat het water er goed uit kan lopen (niemand houdt van waterige kaassaus!). Laat hem 5 minuten uitlekken en dep hem dan droog met keukenpapier.
Leg de bloemkool in een ovenschaal (ik gebruik mijn gietijzeren koekenpan* van 26 cm). Sprenkel er olie over en strooi er zout en peper over. Rooster de bloemkool 25 minuten in de oven.
Verhit de boter in een grote steelpan* op halfhoog vuur tot hij schuimt. Voeg de bloem toe en roer hem er 1 minuut doorheen. Schenk al kloppend de melk er langzaam bij. Draai het vuur hoog. Klop het melkmengsel af en toe door; klop vaker zodra de melk warm wordt en begint te stomen, en er een romige saus ontstaat. Draai het vuur lager zodra de melk begint te borrelen. Voeg circa twee derde van de kaas en al het zout en de peper toe. Klop het geheel goed door, tot de kaas is gesmolten en je een saus hebt met de consistentie van dikke honing.
Verhit de boter in een grote steelpan* op halfhoog vuur tot hij schuimt. Voeg de bloem toe en roer hem er 1 minuut doorheen. Schenk al kloppend de melk er langzaam bij. Draai het vuur hoog. Klop het melkmengsel af en toe door; klop vaker zodra de melk warm wordt en begint te stomen, en er een romige saus ontstaat. Draai het vuur lager zodra de melk begint te borrelen. Voeg circa twee derde van de kaas en al het zout en de peper toe. Klop het geheel goed door, tot de kaas is gesmolten en je een saus hebt met de consistentie van dikke honing.
Zet de bloemkool 10 minuten onder de grill tot hij lichtbruin kleurt; roteer de ovenschaal halverwege. Houd de bloemkool goed in de gaten!
Snijd de bloemkool als een taart in punten en serveer hem met een grote opscheplepel. Wees er snel bij om voldoende kaassaus te krijgen!
RecipeTin Eats: VANAVOND
€ 32,99
Tips van RecipeTin Eats:
- Koop een stevige, compacte bloemkool. Dit recept werkt niet met een oude, slappe bloemkool, omdat die uit elkaar valt!
- Andy gebruikt alleen gruyère. Ik voeg er graag red leicester aan toe, omdat de saus daardoor een prachtige kleur en een voortreffelijke scherpe kaassmaak krijgt. Hij past heel goed bij gruyère, een spectaculaire smeltende kaas die warme, nootachtige tonen aan de smaak toevoegt. Ik houd het bij deze kazen als ik gasten krijg, maar gebruik gerust jouw favoriete smeltkazen, zoals cheddar, manchego of emmentaler. Gebruik geen mozzarella, want die is te mild van smaak. Rasp alle kaas in elk geval zelf, want kant-en-klaar geraspte kaas bevat antiklontermiddel waardoor de saus poederachtig wordt.
- Blancheertips: je tilt de bloemkool het makkelijkst uit het water met behulp van een schuimspaan en een tang. De roosjes moeten nog stevig aan elkaar zitten maar wel al deels gaar zijn. Steek een scherp mesje in de kern om dit te controleren.
Blijft drie dagen in de koelkast goed. Niet geschikt om in te vriezen. Als je vooruit wilt werken, kun je de geblancheerde bloemkool en de kaassaus tot twee dagen van tevoren klaarmaken. Bewaar ze volledig afgekoeld in de koelkast. Laat de bloemkool voor gebruik op kamertemperatuur komen en rooster hem volgens het recept. De kaassaus kun je op het fornuis opwarmen