Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Kurkumarijst

Geroosterde kip met zwarte peper en citroenyoghurt

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • vijzel
  • vleesthermometer
Met kip kun je alle kanten op: bakken, braden, stomen of sudderen. Maar onze favoriete bereiding is kip uit de oven. Dat is makkelijk én vooral heel erg lekker, dat bewijzen deze heerlijke recepten voor kip uit de oven wel!
*kip vlinderen
Leg de kip met de borstzijde naar beneden en de ruggengraat naar je toe. Knip met een keukenschaar langs beide zijden van de ruggengraat en neem hem eruit. Draai de kip met de borstzijde naar boven en duw hard op het borstbeen om de kip plat te drukken.

Bereiding

  1. Plet de peperkorrels in een vijzel. Voeg de geraspte knoflook en het zout toe en maal tot een dikke pasta. Roer de kurkuma en het citroensap erdoorheen en houd apart.

  2. Leg de kip met de velzijde naar boven in een schaal en snijd de huid meermaals kruislings in. Wrijf de hele kip in met de marinade en zet minimaal 1 uur, maar liever een nacht in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C/ hetelucht: 200°C). Leg de kip met de velzijde naar boven in een ondiepe braadslee en leg de bol knoflook erbij. Sprenkel de olijfolie voor het grootste deel over de kip en een beetje over de knoflookbol. Rooster de kip ca. 30 minuten in de oven, neem de knoflook eruit en houd apart. Rooster de kip nog 10-15 minuten, of tot het vel krokant is en de kip helemaal gaar. Gebruik eventueel een vleesthermometer: als deze in de filet 65°C aangeeft en in de dijfilet 70°C is hij gaar. Laat de kip onafgedekt 10-15 minuten rusten in de braadslee.

  4. Pel intussen de bol knoflook, knijp de teentjes in een kommetje en meng met de yoghurt. Leg de kip als hij heeft gerust op een snijplank en roer het braadvocht door de yoghurt. Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra citroensap. Snijd de kip in stukken, strooi de koriander eroverheen en serveer met de citroenyoghurt, kurkumarijst en citroenpartjes.

Per portie: 486 kcal | 6 g koolhydraten | 34 g eiwit | 35 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: Good Food Team Fotografie: Liam Desbois

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)