Bereiding

Janneke Vreugdenhil: “Toen ik klein was speelde ik graag winkeltje. In een door mijn vader van spaanplaat in elkaar getimmerde negotie verkocht ik allerlei etenswaren op poppenhuisformaat aan mijn barbies. Van een luciferdoosje kon je een pak waspoeder maken. En spruiten, dat waren prachtige minikooltjes. Het was in de tijd dat spruitjes net zo lang werden gekookt tot het hele huis naar zwavel rook, dus aan tafel was ik er dan weer níet zo verzot op. Inmiddels weet ik dat je ze ook echt moet behandelen als minikooltjes. Dat wil zeggen: ze zijn net zo veelzijdig. Ik snijd ze tegenwoordig weleens rauw door een coleslaw, roerbak ze met Aziatische smaakmakers, maak er stamppot van en heb ze zelfs weleens – grof gehakt – door risotto geroerd. Maar het allerliefst rooster ik ze in de oven. Gewoon zoals ze zijn, met alleen wat olijfolie en grof zout – zulke simpele geroosterde spruiten doen het heel goed in een lauwwarme salade – en soms met iets extra, zoals in dit recept.”

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de spruiten schoon: snijd een kapje van de onderkant en verwijder  eventueel lelijk blad. Snijd grote exemplaren in kwarten, kleintjes kun je halveren. Verdeel de spruiten over een bakplaat. Ris de naaldjes van de rozemarijn erboven en bestrooi met wat grof zout. Besprenkel met olijfolie, hussel en schuif ze 15 minuten in de oven.
  2. Strooi na dat kwartier de walnoten tussen de spruiten en laat alles nog eens 8-10 minuten roosteren. Besprenkel voor het serveren met nog wat olijfolie en maal er zwarte peper over.
We love groente

Uit het boek:

We love groente
€27,50