Bereiding

  1. Verwijder het buitenste blad van de prei en was de prei. Snijd het witte gedeelte van de stengel in plakken van ca. 1½ cm dik. Controleer de prei op zand en was hem eventueel in ruim koud water. Was de bospeen en halveer de penen over de lengte. Laat een deel van het loof zitten.
  2. Snijd het spek in grove stukken. Was de tijm, schud hem goed droog en ris de blaadjes van de takjes. Verhit een pan met dikke bodem en smelt er de boter in. Leg de stukken prei, de wortels en het spek plat op de bodem van de pan en bestrooi met de tijm, zout en peper. Leg een deksel op de pan en smoor het geheel 10-12 minuten op laag vuur.
  3. Neem het deksel van de pan en draai voorzichtig alle stukken prei, wortel en spek om. Leg het deksel weer op de pan en smoor nog ca. 5 minuten. Roer de crème fraîche los en breng op smaak met zout en peper. Dien de gesmoorde groenten en spek op en verdeel de crème fraîche erover. Lekker met gebakken aardappeltjes.

Tip: in Willems kookschool uit het novembernummer staat een heerlijk gerecht voor fondant aardappels. Bestel ‘m hier!
Foto’s: Stephan van Raay
Foodstyling & receptuur: Willem van Santen
Styling: Janneke Duister
Servies etc.: Eigen collectie