Bereiding

Proef de smaken van het voorjaar en maak eens dit verrukkelijke vegetarische hoofdgerecht van gesmoorde wortels met aardappelpuree. Vooral de saus is wat ons betreft een ware winner. Het zoute van de soja combineert perfect met het frisse van citrus.

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in water met wat zout in ca. 25 minuten gaar.
  2. Maak intussen de wortels schoon, laat ca. 1 cm van het loof zitten. Wrijf de bodem van een braadpan met deksel in met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Leg de wortels in de pan, dek de pan af en zet op matig vuur. Smoor de wortels in ca. 20 minuten beetgaar, keer ze af en toe om.
  3. Neem het deksel van de pan en blus de wortels af met het sinaasappelsap en de sojasaus. Laat het vocht inkoken tot het wat stroperig wordt en aan de wortels blijft plakken. Hak de geroosterde amandelen grof en meng ze met de sinaasappelen limoenschil, zout en peper.
  4. Giet intussen de aardappels af en laat ze kort droogstomen. Pureer de aardappels met een pureeknijper en doe de puree terug in de pan. Meng er de melk en de boter doorheen en breng op smaak met zout indien nodig.
  5. Verdeel de aardappelpuree over borden en leg er de wortels op. Schep er wat van de jus overheen. Maak af met de gehakte amandelen met citrusschil en wat blaadjes rucola.

Per portie: ca. 557 kcal
17 g eiwit | 29 g vet | 54 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen