Bereiding

  1. Schil de aardappels en kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout en 3 takjes salie. Rasp ondertussen 75 g parmezaan. Giet de aardappels af, verwijder de salie en laat de aardappels droogstomen.
  2. Pureer de aardappels met een pureeknijper. Kneed van de aardappelpuree, 225 g bloem, de geraspte parmezaan, zout, peper en de eidooiers een soepel deeg. Dit deeg hoort een beetje plakkerig te blijven, dus voeg geen extra bloem toe. Leg het deeg ca. 20 minuten afgedekt in de koelkast.
  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot rolletjes (ca. 2 cm dik). Bestuif de rolletjes met bloem en snijd er schuine kussentjes van. Breng 2 l water aan de kook zonder zout. Kook de deegkussentjes portiegewijs gaar in het kokende water, als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Schep de gnocchi in een vergiet en druppel er wat olijfolie over.
  4. Verhit de boter met 3 el water in een ruime pan en stoof er de gnocchi in warm. Hak de overgebleven salie grof en stoof hem ca. 1 minuut mee. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Scheur de ham in stukken. Maak met een dunschiller krullen van de overgebleven parmezaan. Serveer de gnocchi met de ham en verdeel er de parmezaankrullen over.

Foto’s: foodies