Bereiding

  1. Snijd de prei in de lengte doormidden en die helften ook weer in de lengte. Spoel de prei goed uit en snijd alles fijn, inclusief het groen (behalve het allertaaiste blad natuurlijk, dat is meer iets voor in bouillon of zo).

  2. Snijd in de lengte een dun plakje van de aardappelen, zodat ze vlak blijven staan. Schep uit de nog hele kant met een pommes-parisiennes-boortje een gat ter grootte van een volle eetlepel.*

  3. Meng ricotta, prei en ei tot een smeuïge massa, maak op smaak met peper & zout en vul de aardappelen ermee. Zet ze in een ingeoliede en met grof zeezout bestrooide schaal waar ze met zijn allen net in passen en dek die af met alufolie.

  4. Zet de aardappelen 30 minuten in een oven van 180 ºC. Haal de schaal uit de oven, verwijder het folie, druppel wat olijfolie over de aardappelen – of bestrooi ze met eventuele provolone en zet ze nog 10 à 20 minuten terug in de oven om te garen.

  5. Laat ze bleek als ze voor later zorg zijn, en bak goudgeel als u ze direct serveert.

*De afsnijdsels kun je kort voorkoken, goed laten uitdampen en een dag later knapperig bakken. Of ze iets kleiner snijden, rauw aanmaken met honing (en tijm en/of zeezout) en uitgespreid op bakpapier in circa 20 minuten krokant bakken in de oven. Schep ze af en toe goed om zodat ze egaal goudgeel bakken. Laat goed afkoelen, bewaar in een trommel en gebruik de komende dagen als zoet strooiseltje. Zowel op salade als bij een toetje (ja écht!).

Groenten

Uit het boek:

Groenten
€46,99