Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Gevulde rollade

Gevulde rollade

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de vulling

Tips van de slager?
Scroll dan door naar beneden.

Bereiding

  1. Verwarm voor de vulling een droge koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de hazelnoten toe en rooster ze in enkele minuten goudbruin. Pel de knoflook. Pluk de blaadjes van de takjes salie. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en de blaadjes van de takjes tijm. Maal de hazelnoten met de knoflook, de kruiden en de ansjovisfilets in een keukenmachine fijn.

  2. Leg de varkenslende op je werkblad en snijd deze in de lengte horizontaal op ongeveer een derde in; snijd ongeveer tot twee centimeter voor het einde van het vlees. Klap de varkenslende open en snijd in het midden van het dikke gedeelte in de tegenovergestelde richting. Klap het vlees helemaal open.

  3. Bestrijk het vlees eerst met de Dijonmosterd en vervolgens met de fijngemalen vulling. Bestrooi met versgemalen zwarte peper naar smaak en verdeel de semi-zongedroogde tomaatjes over de vulling. Rol het vlees op en knoop met slagerstouw op tot een rollade. Wrijf de rollade in met het zeezout.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 130°C). Pel de rode ui en de knoflook en halveer de rode ui. Verwarm de olijfolie en de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uihelften, het teentje knoflook en de takjes rozemarijn toe, roer door en leg de rollade in de pan. Bak de rollade rondom mooi bruin.

  5. Bedruip de rollade met het vet uit de pan en leg het op het rooster in het midden van de oven. Plaats er een braadslee onder om eventueel vrijkomend vet en sappen op te vangen (dit scheelt je flink wat schoonmaakwerk). Steek de pen van een kernthermometer tot in de kern van het vlees. Sluit de deur van de oven en stel de kerntemperatuur in op  58°C. Laat de rollade garen totdat deze kerntemperatuur is bereikt.

  6. Haal de rollade uit de oven en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat ongeveer 10 minuten rusten voordat je de rollade in plakken snijdt.

Van kop tot staart - Varken

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)

Tips van de slager:

  • Het tussenribgedeelte van de varkenslende uit het ribgedeelte van het varken is het lekkerste deel van de lende. Dit deel zit tussen de nek en het middenstuk in en is zowel licht als donker van kleur, omdat dit deel uit twee verschillende spieren bestaat. Het is zacht en smaakvol omdat het iets meer vet bevat dan het achterste gedeelte van de varkenslende.
  • Het opbinden van vlees tot een rollade heeft verschillende functies: het gelijkmatig maken van een vleesdeel, het opbinden van dunnere delen tot een dikkere rollade en het – na het insnijden van een groter vleesdeel  – aan de binnenkant kruiden of vullen van je vlees. In het eerste geval is het doel een gelijkmatige garing, dunnere delen kun je door ze samen op te binden onder andere makkelijker op lage temperatuur garen. Door grote delen in te snijden kun je het vlees vullen of het te kruiden oppervlak vergroten.
  • Het opbinden tot een rollade is niet alleen functioneel, het ziet er ook nog eens heel mooi uit. In ons boek Van kop tot staart – Varken laat ik je zien hoe je een rollade perfect op kunt binden.
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!