Bereiding

  1. Snijd een topje van de tomaten af (bewaar deze) en snijd het vruchtvlees los. Schep het vruchtvlees er met een lepeltje uit. Zet de tomaten op hun kop zodat ze uit kunnen lekken. Maal ondertussen voor de pesto de basilicumblaadjes fijn in een keukenmachine. Voeg de pijnboompitten, de kaas en de knoflook toe en maal verder tot je een gladde structuur hebt. Schenk druppelsgewijs olijfolie erbij tot je een gladde pesto hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verdeel de tomaten over een grill- of ovenschaal met de opening naar boven. Schep in elke tomaat een royale theelepel pesto. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel over de tomaten. Breng de tomaten op smaak met  zout en peper. Bedruppel met een beetje olijfolie.
  3. Bereid de barbecue voor voor indirect grillen op ca. 180°C. Leg de tomatentopjes terug op de tomaten. Plaats de schaal op de barbecue, doe de deksel dicht en gril de tomaten ca. 20 minuten of totdat de tomaten en de mozzarella mooi zacht zijn. Haal de tomaten uit de schaal en serveer met geroosterd (stok)brood om mee te dippen.

Je kan deze tomaten ook in ca. 20 minuten in de oven (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C) bakken.