Bereiding

  1. Vet een springvorm (ca. 20 cm Ø) in met een beetje boter en bestrooi met wat gemalen hazelnoten. Rasp de chocolade fijn. Meng met 200 g gemalen hazelnoten en het bakpoeder. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2). Roer 80 g boter, de suiker, de vanillesuiker en een snuf zout met de gardes van een handmixer romig. Klop de eidooiers erdoorheen. Roer het chocolade-notenmengsel erdoorheen (het beslag wordt heel vast). Roer de helft van het eiwitschuim erdoorheen. Spatel dan de rest van het eiwitschuim er portiegewijs doorheen.
  3. Strijk het beslag glad in de vorm. Bak de cake ca. 45 minuten in de oven. Steek een satéprikker in de cake, als de prikker er droog uit komt is de cake gaar. Neem de cake uit de oven en zet hem op een keukenrooster. Maak de cake met een mes los van de rand, laat hem afkoelen in de vorm. Neem uit de vorm. Bestrooi met poedersuiker.

Om ervoor te zorgen dat de chocolade door je warme hand niet te snel smelt, is het beter om hem van tevoren goed te koelen in de koelkast.