Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Grapefruitcake met room en grapefruitcurd

Grapefruitcake met room en grapefruitcurd

Anne: "Mensen die bij mij komen eten, doen dat stiekem voor het toetje. Want dat maak ik altijd zelf. Van chocomousse tot cheesecake of crumble, er staat vrijwel elke dag iets zoets op tafel. En omdat ik al die zoete toetjes ook graag met jou deel, vind je nu in elke Foodies een recept uit mijn eigen toetjeshoek. Deze keer: bitterzoete grapefruitcake."
  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Voor de wittechocoladeroom

Voor de cake

Voor de grapefruitcurd

Benodigdheden

  • bakpapier
  • vershoudfolie
  • aluminiumfolie (optioneel)
  • crèmebrûlée-brander*
Een heerlijk recept uit de rubriek Anne's toetjeshoek! Ga zelf aan de slag met deze heerlijke zoete lekkernij!
tip
*Heb je geen crème-brûléebrander? Laat het karamelliseren dan achterwege en leg de partjes grapefruit zo op de cake.

Bereiding

  1. Doe voor de wittechocoladeroom de witte chocolade in een kom. Verwarm de slagroom met het vanille-extract in een pannetje tot tegen de kook en schenk over de witte chocolade. Meng met een garde tot een gladde room. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 1 uur, maar het liefst een nacht in de koelkast.

  2. Verwarm voor de cake de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een rechthoekig cakeblik (ca. 20×30 cm) in met boter en bekleed met bakpapier. Doe 200 g zachte boter met de fijne kristalsuiker en de geraspte grapefruitschil in een grote kom en klop met een elektrische mixer in ca. 5 minuten romig en luchtig. Klop de eieren één voor één erdoorheen. Klop het vanille-extract erdoorheen. Meng het bakmeel met het amandelmeel, het bakpoeder en het zout in een andere kom. Spatel het meelmengsel door het botermengsel tot een glad beslag. Schep het beslag in het bak blik, strijk de bovenkant glad en bak in ca. 30 minuten gaar in de oven, tot een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt. Dek eventueel tussentijds af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Laat de cake ca. 10 minuten a oelen in de vorm en stort de cake dan op een rooster om verder af te laten koelen.

  3. Zet ondertussen voor de grapefruitcurd een pan water op het vuur en breng aan de kook. Neem ondertussen een metalen of glazen kom die in de pan past zonder het water te raken. Doe de eidooiers met de suiker erin en klop tot een lichtgeel, luchtig mengsel. Voeg 50 ml grapefruitsap, de schil en het citroensap toe en roer tot een egaal geheel.

  4. Zet het vuur naar middelhoog en zet de kom erop. Blijf continu roeren tot het mengsel dikker wordt (ca. 8 minuten in een metalen kom, ca. 12 minuten in een glazen kom). Het mengsel moet licht van kleur worden en blijven plakken aan de achterkant van een lepel. Let op, de curd wordt nog steviger wanneer hij a oelt. Neem de kom van de pan en roer de boter blokje voor blokje erdoorheen. Voeg pas een nieuw blokje toe zodra het vorige is opgenomen. Schenk de grapefruitcurd in een bakje en dek af met vershoudfolie, direct op de curd, zodat er geen vliesje op komt. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

  5. Snijd de grapefruit in dunne plakken. Leg ze op een bakplaat en bestrooi met de suiker. Karamelliseer de suiker met een crèmebrûlée-brander*. Laat even a oelen en snijd de plak ken in kwarten.

  6. Klop de wittechocoladeroom op met een (hand)mixer totdat deze stevig en luchtig is. Strijk met een spatel uit over de afgekoelde cake. Verdeel de grapefruitcurd en de gekaramelliseerde plakjes grapefruit erover. Bestrooi met de pistachenoten.

Per stuk: 417 kcal | 53 g koolhydraten | 6 g eiwit | 28 g vet

Fotografie: Willem van Santen Receptuur: Anne Mebelder

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)