Bereiding

Lapsang souchong is Chinese zwarte thee met een rokerige smaak. Deze rijke smaak past perfect bij het vette van de zalm. Verwerk de thee dus eens in je gravad lax rub. 

  1. Maak eventueel de zalm schoon en dep hem goed droog. Maal in een vijzel de lapsangsouchongthee fijn. Meng de thee met het zout en de suiker. Leg de helft van de rub in een schaal en leg de vis er met de huidzijde naar beneden op. Bedek de vis met de andere helft van de rub. Dek de schaal af en laat ca. 12 uur in de koelkast marineren.
  2. Spoel de vis onder koud stromend water af, maar wrijf de rub er niet helemaal af. Dep de vis droog.
  3. Was de bieslook, schud hem droog en hak fijn. Was de peterselie, pluk de blaadjes van de takjes en hak ze fijn. Roer de peterselie en de bieslook door de zure room en breng op smaak met zout en peper.
  4. Snijd de gravad lax in plakken en serveer met de kruidendip. Lekker op roggebrood.

Per portie: ca. 409 kcal
31 g eiwit | 26 g vet | 12 g koolhydraten

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp