Groningse poffert van bakkerij Jager
Eenvoudig
ca. 1 uur en 20 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 20 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Wel de rozijnen en krenten in lauwwarm water. Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de citroenrasp met suiker en het zout toe en meng erdoor. Maak een kuiltje in het midden. Doe het ei in het kuiltje. Brokkel de verse gist in het ei en meng met je handen door het bloemmengsel.
Voeg geleidelijk de helft van de melk toe. Meng nog 3 minuten. Voeg de rest van de melk toe en meng tot een slap deeg met de dikte van oliebollenbeslag. Laat de rozijnen en krenten uitlekken in een vergiet. Meng door het deeg.
Vet de poffert- of tulbandvorm in en bestrooi met een klein laagje paneermeel. Verwijder overtollig paneermeel door de bakvorm op de kop te houden. Doe het deeg in de bakvorm. Laat 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Verwarm ondertussen de oven voor (elektrisch: 210⁰C / hetelucht: 190⁰C).
Zet een ovenschaal met een laagje van 2 cm water onderin de oven, zodat er stoom ontstaat. Bak de poffert (zonder deksel) circa 1 uur in de oven op het rooster.
Smelt de boter. Snijd de poffert in stukken en serveer met de gesmolten boter en basterdsuiker.