Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Kokos-griesmeelcake

Hareeseh (Jordaanse kokos-griesmeelcake)

  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

  • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Advertentie

Porties
30

Ingrediënten

Georgina: “Je komt in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten verschillende vormen van griesmeelplaatcake met siroop tegen. Om deze cake geschikt te maken voor het vasten heb ik de traditionele yoghurt gewoon vervangen door zuivelvrije kokosyoghurt. De belangrijkste punten zijn dat de cake niet te dik en de stukjes niet te groot moeten zijn, want dan wordt het te kruimelig. En streef naar een mooie, egaal goudbruine bovenkant die als een bindende korst fungeert en helpt om alles bij elkaar te houden.”

Bereiding

  1. Maak eerst de siroop, want deze moet volledig zijn afgekoeld als de cake klaar is. Voeg 225 gram van de fijne kristalsuiker met 350 ml water en het sap van de halve citroen toe aan een kleine pan. Breng op hoog vuur aan de kook, zet het vuur iets lager en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer het oranjebloesemwater en het rozenwater erdoor, haal van het vuur en laat volledig afkoelen.

  2. Verwarm de oven voor tot 200°C. Vet een braadslede van 23 x 33 cm of een ronde bakvorm van 30-31 cm Ø licht in met olijfolie. Meng het griesmeel met de geraspte kokos, het bakpoeder en de resterende 115 gram fijne kristalsuiker in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk de olie erin. Roer met een vork door zodat alles met olie is bedekt, voeg de kokosyoghurt toe en meng tot een dik beslag.

  3. Schep het beslag in de vorm (niet meer dan een laagje van 2,5 cm dik) en kerf kleine ruitjes van 3 tot 4 cm in de bovenkant. Leg een amandel in het midden van elk ruitje en zet de cake in de oven. Bak 40 tot 45 minuten, tot de bovenkant van de cake goudbruin is.

  4. Haal de cake uit de oven en schenk langzaam de afgekoelde siroop erover. Laat minimaal 2 uur staan en serveer.

Receptuur: Goergina Hayden Fotografie: Kristin Perers

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Nistisima

€ 30,95
Nistisima