Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)

Harise (griesmeeltaart met amandel en sinaasappel)

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur bereidingstijdca. 2 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Voor de suikersiroop (atter)

Matay de Mayee: "In het dorp van mijn moeder waren er geen bakkers, laat staan banketbakkers. Alles werd zelf gemaakt, brood en banket. Meestal brood natuurlijk, maar als er een zoete geur uit de oven kwam, was dat niet zelden harise, een luchtig baksel van fijne gries gemaakt van harde tarwe dat het midden houdt tussen taart en cake. Harise wordt in een ronde vorm gebakken, daarna gedrenkt in suikersiroop, in blokjes gesneden en ten slotte bestrooid met amandelschaafsel. De siroop, wij noemen het atter, doet ’t hem natuurlijk, die is in combinatie met de luchtige cake gewoonweg onweerstaanbaar. Atter wordt ook gebruikt om limonade van te maken, meestal met ingekookte vruchten, maar er zijn ook varianten met kruiden en zelfs bloemen."

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 175 °C.

  2. Klop de eieren, het citroensap, de suiker en olie in een diepe kom met een garde door elkaar. Voeg de yoghurt, het griesmeel en de sinaasappelrasp toe en klop alles tot een licht en luchtig mengsel. Zet dit 20 minuten weg. Voeg het bakpoeder toe en mix tot alles goed is vermengd.

  3. Breng voor de siroop het water met de suiker en het citroensap in een steelpan aan de kook op laag vuur. Laat 45 minuten op heel laag vuur doorkoken en roer de siroop regelmatig tot de suiker is opgelost.

  4. Stort het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met een laagje amandelschaafsel. Bak de cake 30-35 minuten in de oven goudbruin.

  5. Haal de bakvorm uit de oven en snijd de cake in vierkante of rechthoekige blokjes. Schenk de hete suikersiroop beetje bij beetje over de warme cake. Laat de cake in de vorm 30 minuten afkoelen.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Haniye

€ 33,99
Haniyé