Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
9 hot cross buns met pistache en chocolade met daarbij een bakje kardemomboter

Hot cross buns met pistache en chocolade

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd

Met pistache en chocolade krijgen de traditionele hot cross buns een verrassende twist. Deze smaakvolle versie is perfect voor een feestelijke brunch of gewoon als tussendoortje!

Lees verder onder de advertentie

Aantal stuks
12

Voor het deeg

Voor de opgeklopte kardemomboter

Voor de stracciatellaroom

Benodigdheden

  • bakpapier
  • spuitflesje of spuitzak
Met pistache en chocolade krijgen de traditionele hot cross buns een verrassende twist. Deze smaakvolle versie is perfect voor een feestelijke brunch of gewoon als tussendoortje!
Bewaartip
De broodjes zijn het lekkerst op de dag dat je ze bakt. Eet je ze de volgende dag? Bestrijk dan licht met wat water en bak ze ca. 5 minuten in de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht 180°C). Zo smaken ze weer lekker vers.

Bereiding

  1. Smelt voor het deeg de boter in een pannetje. Schenk de melk erbij en laat afkoelen tot handwarme temperatuur.

  2. Doe 635 g bloem, de gist, de kaneel, de kardemom, de suiker en een snuf zout in een kom en meng door elkaar. Voeg het melkmengsel en het ei toe aan de droge ingrediënten en meng tot een kleverig deeg.

  3. Kneed het deeg ca. 8 minuten met een staande mixer met deeghaak of met de hand op een met bloem bestoven werkblad, tot het elastisch is. Laat ondertussen de rozijnen goed uitlekken en dep ze goed droog in een doek.

  4. Duw het deeg op een werkblad uit tot een rechthoek. Verdeel de rozijnen, de pistachenoten en de pure chocolade erover en vouw de ingrediënten in het deeg tot alles goed gemengd is.

  5. Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, of tot het deeg in volume is verdubbeld.

  6. Maak intussen de toppings. Klop alle ingrediënten voor de kardemomboter in ca. 10 minuten met een handmixer of in een staande mixer licht en luchtig.

  7. Klop voor de stracciatellaroom de mascarpone met de melk los. Spatel de pistachenoten en de chocolade erdoorheen.

  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 12 stukken en rol er bolletjes van. Plaats de bolletjes op de bakplaat met een klein beetje ruimte ertussen; ze zetten nog iets uit tijdens het rijzen en bakken.

  9. Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek nog ca. 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).

  10. Mix 75 g bloem met het water in een kom tot een beslag. Schenk in een spuitflesje of spuitzak. Spuit kruisjes op ieder broodje.

  11. Bak de broodjes ca. 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je erop klopt. Serveer de broodjes met de toppings.

Per stuk: 548 kcal | 70 g koolhydraten | 11 g eiwit | 25 g vet

Receptuur: Anne Mebelder Fotografie: Willem van Santen

Tips
Bak je deze broodjes voor Pasen? Ook leuk om de deegbolletjes in een kransvorm te leggen. Knoop er een feestelijk lint omheen voor je ze op de brunchtafel serveert.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)