
Hot-honey-monkeybread
Gemiddeld
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
ca. 1 uur en 20 minuten wachttijdca. 1 u. en 20 min. wachttijd
Monkeybread is een zoet, plakkerig plukbrood dat normaal gesproken met kaneel wordt gemaakt. In dit recept gebruiken we honing in plaats van kaneel, waardoor het een prachtige glaze en onwijs lekkere zoete smaak krijgt.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Schenk voor het deeg de melk in de kom van een staande mixer. Voeg de gist toe en roer goed door. Laat ca. 5 minuten staan.
Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe en kneed het geheel met een deeghaak op lage snelheid ca. 5 minuten goed door. Zet nu de mixer een standje hoger en kneed nog ca. 7 minuten tot een soepele bal deeg.
Stort op een werkvlak en vorm een mooie strakke bol van het deeg.
Leg terug in de kom, dek af met folie en laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume is verdubbeld.
Schenk voor de hot honey de honing in een pannetje en voeg de chilivlokken en het zout toe. Verwarm de honing rustig tot hij goed vloeibaar is. Neem van het vuur en laat trekken.
Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot een lange worst van ca. 5 cm dik. Snijd in gelijke stukken van ca. 40 g. Rol de stukken een beetje tot bolletjes, dit hoeft niet supernetjes.
Roer het citroensap door de honing en verwarm indien nodig opnieuw om goed vloeibaar te maken.
Verdeel de deegbolletjes rommelig door elkaar over een ingevette bakvorm of cakeblik en bedruip elke laag lichtjes met de hot honey. Laat nog ca. 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak het brood in ca. 35 minuten goudbruin en gaar in de oven.









