Foodies All day brunch
All day brunch
Cover all day brunch
hutspot wortelstamppot

Hutspot

  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

Hutspot is echt Hollandse kost. Het recept voor de wortelstamppot is eenvoudig: je hoeft alleen maar de winterwortel, aardappel en uien gaar te koken en op smaak te brengen. Zo maak je het net zo lekker als bij oma thuis!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Benodigdheden

  • pureestamper
Hutspot is echt Hollandse kost. Het recept voor de wortelstamppot is eenvoudig: je hoeft alleen maar de winterwortel, aardappel en uien gaar te koken en op smaak te brengen. Zo maak je het net zo lekker als bij oma thuis!
Vegetarische variant
In dit recept serveren we de hutspot met runderbraadlappen maar door deze weg te laten, maak je er eenvoudig een vegetarische maaltijd van. Wil je er wel nog wat bij? Een plantaardige rookworst past ook heel goed!

Bereiding

  1. Bestrooi de braadlappen met zout en peper en wentel ze door de bloem. Verhit 2 el boter in een braadpan.

  2. Braad het vlees ca. 5 minuten aan beide kanten. Voeg 2 laurierblaadjes en het bouillonblokje toe en blus af met 500 ml water. Laat het vlees ca. 2 uur en 30 minuten afgedekt sudderen.

  3. Pel de uien en snijd ze in parten. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Schil de wortel en snijd hem in schijven.

  4. Doe de uien, de aardappels en de wortel in een pan en doe er zo veel water bij dat alles onderstaat. Voeg een beetje zout en 1 laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Kook het geheel ca. 25 minuten.

  5. Giet de groenten en de aardappels af en laat ze droogstomen. Roer er 1 el boter doorheen en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  6. Stamp het geheel grof met een pureestamper. Serveer de hutspot met het stoofvlees en wat jus.

Wist je dat?
Hutspot wordt traditioneel bij de viering van het Leidens ontzet gegeten. Ze maken 'm daar alleen net even anders: met pastinaak als basis. Soms gaan er ook nog witte of bruine bonen door, al is dat kenmerkender voor de Brussel stoemp.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (7 stemmen)