Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
Cover voor Intense chocoladelaagjestaart

Intense chocoladelaagjestaart

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

  • ca. 5 uur wachttijdca. 5 u. wachttijd

Aantal taarten
1

Ingrediënten

Voor de custard

Benodigdheden

  • bakpapier
Een prachtige taart bestaande uit laagjes van chocoladecake en custard. Loopt het water je al in je mond? Ga aan de slag met deze heerlijke taart!

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor de custard, behalve de vanille en het zout, in een grote pan en breng op middellaag vuur zachtjes aan de kook. Roer continu met een garde, tot de chocolade is gesmolten en je een zijdezachte, dikke custard hebt; dit duurt zo’n 5-7 minuten. Roer de vanille en een flinke snuf zout erdoorheen en doe de custard in een brede, ondiepe kom. Dek de custard af met bakpapier en laat helemaal afkoelen. Zet de custard minimaal 3 uur in de koelkast, of tot hij koud en gestold is.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Vet 2 bakvormen (20 cm Ø) in met boter en bekleed met bakpapier. Smelt de boter in een pan, neem van het vuur en klop de olie, de karnemelk, de koffie, de eieren en de vanille erdoorheen. Roer in een grote kom de suiker, de bloem, de baksoda, het bakpoeder, het cacaopoeder en het zout door elkaar en wrijf eventuele klontjes suiker met je vingers kapot. Klop het botermengsel erdoorheen tot een glad beslag.

  3. Verdeel het beslag over de bakvormen en bak 25-30 minuten in de oven, tot de cakes zijn gerezen en een satéprikker schoon uit het midden komt. Laat ca. 10 minuten afkoelen in de vormen, neem uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster met het bakpapier aan de onderkant.

  4. Trek het bakpapier van de cakes en snijd eventueel de bovenkanten eraf als ze te bol zijn. Halveer beide cakes horizontaal, doe één helft en alle afsnijdsels in een keukenmachine en maal tot kruimels. Doe de kruimels in een grote kom.

  5. Leg een cakelaag op een taartplateau en bestrijk met ¼ van de custard. Herhaal met een tweede cakelaag en leg de laatste laag cake erop. Bestrijk de taart rondom met de rest van de custard. Zet ca. 15 minuten in de koelkast, zodat de custard weer kan opstijven.

  6. Bestrooi de taart rondom met de cakekruimels en druk zachtjes aan, zodat ze blijven plakken. Veeg gevallen kruimels van het taartplateau – overgebleven kruimels kun je in een ander recept gebruiken. Zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast en serveer hem koud. In de koelkast blijft de taart tot twee dagen goed. Hoe langer je de taart laat staan, hoe meer fudgy hij wordt.

Per stuk: 548 kcal | 68 g koolhydraten | 7 g eiwit | 27 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)