Bereiding

1. Meng het zelfrijzend bakmeel, het zout, 1 tl kaneelpoeder en 25 g suiker in een grote kom. Meng de karnemelk met het ei en de gesmolten boter goed door elkaar in een maatbeker. Voeg het mengsel al roerend met een stevige garde toe aan het droge mengsel. Roer tot een glad beslag. Laat het beslag ca. 30 minuten rusten.

2. Verwarm het wafelijzer voor en vet het indien nodig in met olie of bakspray. Bak na elkaar goudbruine wafeltjes van het beslag. Meng in een schaaltje 50 g suiker met ½ tl kaneelpoeder. Wentel de warme wafels wanneer ze klaar zijn direct in de kaneelsuiker en laat op een rooster verder afkoelen. Serveer elke wafel met 1 el cranberry-blauwebessenspread, 1 el slagroom en wat blauwe bessen.

Vruchtenspread van St. Dalfour

Deze vruchtenspread verdient meer dan een gewone boterham. Het ontstaan van St. Dalfour leest als een vruchtenspread-sprookje op het Franse platteland. Het verhaal gaat dat het recept in de Eerste Wereldoorlog tot stand kwam in een tijd van schaarste. De oma van de oprichter van St. Dalfour kreeg de most, een zoet bij product, van de wijngaard van de buren om de moeilijk verkrijgbare suiker in haar jam te kunnen vervangen. Naar grootmoeders recept worden inmiddels uiteenlopende vruchtenspreads gemaakt. Van klassieke aardbeiensmaak tot vijg en zwarte kersen. Kijk hier voor het aanbod van St. Dalfour bij Albert Heijn.

Per portie: ca. 211 kcal
5 g eiwit | 6 g vet | 32 g koolhydraten

Foto’s en receptuur: Willem van Santen