Bereiding

  1. Bekleed een vierkant bakblik (20×20 cm) met bakpapier. Doe alle ingrediënten behalve het vanille-extract, de cashewnoten en de rozijnen in een ruime pan met dikke bodem. Breng op middelhoog vuur aan de kook en roer kort tot de suiker is opgelost. Roer daarna niet meer en laat het mengsel 5-15 minuten rustig koken tot het een temperatuur van 115-116 °C heeft bereikt.
  2. Neem de pan van het vuur en voeg het vanille-extract toe maar roer niet. Laat het mengsel in 30-40 minuten afkoelen tot ca. 70°C. Klop nu krachtig met een houten lepel of spatel tot de fudge dik, mat en lichter van kleur wordt. Meng snel de rozijnen en de helft van de cashewnoten erdoorheen.
  3. Spatel de fudge direct in het bakblik, omdat de fudge nu snel stevig gaat worden. Strijk hem enigszins glad in de vorm en strooi er de overgebleven cashewnoten overheen. Laat nu minstens 2 uur bij kamertemperatuur opstijven.
  4. Neem de fudge met behulp van het bakpapier uit het bakblik en snijd hem in blokjes. Bewaar in een goed afgesloten trommel buiten de koelkast.

Dit recept is voor ca. 25 blokjes fudge.

Per blokje: ca. 137 kcal
1 g eiwit | 4 g vet | 23 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen