Bereiding
Kastanjes poffen vind ik altijd een hele fijne herfstige activiteit, maar dat er nog veel meer te bakken en koken valt met kastanjes ontdekte ik laatst in de Lozère in Frankrijk. Bij ‘L’Atelier du miel et de la chataigne’ in de prachtige Cevennen maken ze van alles met kastanjes en honing, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze hebben het. Brood, taarten, jam, likeur, maar ook croissants en macarons bijvoorbeeld. Voor de patisserie en het brood gebruik je geen verse kastanjes, maar kastanjemeel. Omdat dit meel vrij zwaar is meng je het met gewone tarwebloem, zo rijst het deeg beter. Kastanjemeel koop je bij de natuurvoedingswinkel of natuurlijk in de Lozère. Onderstaand recept van kastanjebrood is van ‘L’ Atelier du miel et de la chataigne : biscuiteriedescevennes.fr
Recept kastanjebrood:
- Los de gist op in een deel van het water. Meng de 2 soorten bloem, de rest van het water en het gistmengsel. Laat 15 minuten staan.
- Voeg het zout toe en kneed ca. 5 minuten. Laat het deeg op een warme plek afgedekt ca. 30 minuten rijzen.
- Kneed het deeg nog een keer door, vorm het tot een brood en laat nogmaals op een warme plek 1 uur rijzen.
- Bak het brood ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C.
- Eet het brood met dik roomboter en bij voorkeur bij een hartverwarmend soepje als kastanjesoep of pompoensoep.