Kerstige panna cotta met steranijs, kaneel en mandarijnkaramel
Eenvoudig
30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd
ca. 4 uur wachttijdca. 4 u. wachttijd
Bereiding
Laat de gelatineblaadjes ca. 5 minuten weken in koud water. Doe de melk, de slagroom en de kristalsuiker in een klein pannetje. Voeg de gemalen kaneel en de steranijs toe. Zet het vuur aan en roer met een garde totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel vervolgens nog ca. 3 minuten zachtjes pruttelen.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan het warme melkmengsel. Zet de pan op laag vuur en roer met een garde tot de gelatine volledig is opgelost. Neem de pan van het vuur.
Vet de puddingvormpjes licht in met zonnebloemolie. Vis de steranijs uit de vloeistof en roer nog een laatste keer, zodat de kaneel zich goed verdeelt. Verdeel het melk-room-mengsel over de vormpjes. Dek ze af en laat ze minimaal 4 uur, maar liever een nacht opstijven in de koelkast.
Pers ondertussen voor de mandarijnkaramel de mandarijnen uit tot je 100 ml sap hebt. Verwarm een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur en laat de suiker smelten zonder te roeren. Zodra de suiker een goudbruine kleur krijgt en alle suiker zichtbaar is gesmolten, neem je de pan van het vuur. Schenk het mandarijnsap er voorzichtig beetje bij beetje bij en roer met een garde. Voeg de boterblokjes één voor één toe en roer tot ze volledig zijn gesmolten. Schenk daarna de slagroom erbij en roer goed door. Laat de karamel iets afkoelen zodat deze kan indikken. Een paar uur of een nacht in de koelkast bewaren kan ook.
Laat de panna cotta’s voorzichtig uit de vormpjes loskomen en serveer ze met een beetje van de mandarijnkaramel. Decoreer voor een feestelijk e ect met een extra steranijsje.