Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Kidneybonenbolo

Kidneybonenbolo

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • 45 minuten wachttijd45 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

'Huh, bolo?' Zeker! Deze bolognese van kidneybonen moet je een keer geprobeerd hebben! Super smeuïg en rijk aan smaak. Varieer met je favoriete pastasoort.

Bereiding

  1. Begin als je gedroogde bonen gebruikt met het weken en koken van de bonen volgens de instructies hieronder. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de uien en de winterpeen zo’n 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de bleekselderij en de knoflook toe en bak nog zo’n 10 minuten.

  2. Voeg de tomatenpuree toe en ontzuur deze door de puree al roerend over de bodem van de pan 5 minuten mee te bakken. Prak intussen met een vork of pureestamper de kidneybonen en voeg ze toe aan de pan. Roer goed door. Proef en breng nogmaals op smaak met zout en peper.

  3. Voeg de melk, tomaten, tijm en de laurierblaadjes toe. Roer goed door en laat op zo laag mogelijk vuur en met het deksel schuin op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg indien nodig tussentijds wat extra melk of water toe.

  4. Kook in ruim gezouten water de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Schep met een tang of schuimspaan de pasta over in de saus en roer, eventueel met een extra scheut kookvocht, goed door. Verdeel de pasta over de borden en rasp er royaal Parmezaanse kaas overheen.

Gedroogde bonen

Spoel de gedroogde bonen onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet. Woel met je vingers door de bonen en inspecteer op kapotte of beschadigde exemplaren. Gooi deze weg. Doe de gedroogde bonen in een ruime pan (ze verdubbelen tijdens het weken in volume) en vul aan met water tot de bonen, afhankelijk van de hoeveelheid, 8 à 10 centimeter onderstaan. Gebruik een maatbeker, zodat je kunt bijhouden hoeveel water je hebt toegevoegd. Voeg per 250 milliliter 1 theelepel (dat is ongeveer 5 gram) zout toe. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid, het meeste zout spoel je na het weken door de gootsteen.

Langzaam weken

Doe het deksel op de pan en zet de pan in de koelkast of op een koele plek in huis. Laat de bonen minimaal 8 uur weken. Giet de bonen af en spoel ze na onder koud stromend water. De bonen zijn nu klaar om te koken in een pan, snelkookpan of in de oven.

Snel weken

Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur lager en laat het geheel 2 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de bonen met het deksel op de pan 1 uur weken. Giet de bonen af en spoel ze na onder koud stromend water. Doe bonen zijn nu klaar om te koken in een pan, snelkookpan of in de oven.

Receptuur: Bloeme Burema Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Briljante bonen

€ 30,00