Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor Koekje uit Zwolle: Zwolse blauwvinger

Koekje uit Zwolle: Zwolse blauwvinger

  • Uitdagend

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 20

Ingrediënten

Dit koekje uit Zwolle is vernoemd naar de bijnaam van de Zwollenaren: blauwvingers. Een naam die ze te danken hebben aan hun middeleeuwse vete met Kampen. Zwolle verkocht het klokkenspel van hun afgebrande Grote Kerk. De Kampenaren konden het niet laten om het bedrag neer te tellen in de kleinst mogelijke munteenheid. Van het tellen van al die munten kregen de Zwollenaren blauwe vingers. Het recept voor het koekje is overigens vergelijkbaar met een sprits.

Bereiding

  1. Klop de boter met de suiker en een snufje zout wit. Voeg het ei, de bloem, de melk en de citroenschil toe en roer het geheel tot een glad deeg. Schep het deeg in de spuitzak.

  2. Verwarm de oven voor: (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Spuit 10 cm lange banen van ca. 3 cm breed van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 15-20 minuten licht goudbruin in de oven.

  3. Verwarm intussen de slagroom in een pannetje en neem van het vuur. Laat de chocolade smelten in de warme slagroom. Roer goed door. Neem de koekjes uit de oven en druk als ze nog zacht zijn aan 1 kant een kuiltje in het deeg.

  4. Druppel het chocolademengsel in de kuiltjes van de koekjes. Laat de koekjes helemaal afkoelen.

Per portie: 143 kcal | 15 g koolhydraten | 2 g eiwit | 8 g vet

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)