
Koffie-karamelcake met hazelnoot
Eenvoudig
ca. 1 uur en 5 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 5 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Vet een diepe bakvorm (20 x 30 cm) in met boter en bekleed met bakpapier.
Doe 3⁄4 van de hazelnoten in een keukenmachine en maal fijn. Voeg het zelfrijzendbakmeel, het bakpoeder en het zout toe en maal zo fijn mogelijk.
Doe de zachte boter en de basterdsuiker in een kom en klop met een handmixer door elkaar. Klop de karamel, de espresso en de vanille erdoorheen.
Klop de eieren één voor één erdoorheen; voeg pas een nieuw ei toe als het vorige is opgenomen. Klop de droge ingrediënten erdoorheen tot alles gemengd is.
Doe het mengsel in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Bak 30-35 minuten in de oven, of tot de bovenkant terugveert als je er zachtjes op duwt en een satéprikker er schoon uitkomt. Laat helemaal afkoelen in de vorm.
Klop voor de botercrème de karamel, de boter en de poedersuiker in een kom glad. Voeg de koffie toe en klop door elkaar. Als de botercrème te dun is kun je hem ca. 30 minuten in de koelkast zetten, tot hij stevig maar nog wel goed uit te strijken is.
Leg de afgekoelde cake op een groot bord of plank en bestrijk met een klein paletmes met de botercrème. Hak de rest van de hazelnoten grof en strooi over de cake. Snijd in 16 of 32 vierkantjes. In een luchtdichte bak blijft de cake tot drie dagen goed.