
Kool piccata
Eenvoudig
ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200Ā°C / hetelucht: 180Ā°C). Was de kool, laat de kern aan de kool zitten zodat de bladeren niet van elkaar vallen en snijd de kool in kwarten.
Verhit 2 el olijfolie in een ovenbestendige stoofpan, bak hierin de parten kool op de snijdzijde in 2-3 minuten bruin. Neem ze uit de pan en houd apart.
Maak voor de saus eerst de roux. Smelt hiervoor in dezelfde pan de boter en klop met een garde de bloem erdoorheen. Bak 2-3 minuten tot de roux gaar is. Schenk beetje bij beetje de wijn en de bouillon erbij terwijl je met een garde blijft kloppen tot er een gladde, gebonden saus ontstaat. Breng de saus op smaak met zout, peper, het knoflookpoeder en nootmuskaat.
Leg de parten kool in de saus. Doe de takjes tijm, de rozemarijn, de partjes citroen en de kappertjes erbij. Verdeel de rest van de olie over de koolparten. Doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten stoven in de oven.
Neem de pan uit de oven. Voeg eventueel wat water toe aan de saus als deze te ver is ingekookt. Schep wat saus over de kool en zet opnieuw ca. 20 minuten in de oven. Neem het deksel van de pan en bak nog ca. 10 minuten zonder deksel, zodat de kool een bruin korstje krijgt.
Garneer de kool met peterselie, de kappertjes en de boter om over de kool te laten smelten. Breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.