Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Koekjesbijbel: krakelingen

Krakelingen

  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 22

Ingrediënten

Voor het deeg

Rutger: “Over de precieze herkomst van de krakelingvorm zijn verschillende theorieën. Het zou symbool staan voor het bidden met over de borst gekruiste armen of zijn gemaakt ter vervanging van de in het graf meegegeven sierraden. Eén ding is zeker: dit krokante, luchtige, licht gekaramelliseerde roomboterbladerdeeg is onwaarschijnlijk lekker!”

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 mm. Steek met een krakelinguitsteker krakelingen uit het deeg. Steek de koekjes zo dicht mogelijk op elkaar uit, want je kunt het overgebleven deeg niet opnieuw uitrollen. Bestrooi het werkblad met suiker, leg de uitgestoken krakelingen daarop en strooi er wat suiker overheen. Rol de krakelingen in de suiker uit tot een lengte van 10 cm. Haal de krakelingen uit de suiker en leg ze op de bakplaat. Laat ze 15 minuten rusten.

  3. Bak de krakelingen 13-17 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 250°C. Zet de nog warme krakelingen nog 1-3 minuten terug in de oven, zodat de suiker die erop zit kan karamelliseren. Let op: de koekjes verbranden snel. Blijf dus bij de oven staan en houd de krakelingen goed in de gaten. Laat de krakelingen na het afbakken afkoelen op een rooster.

Per portie: 196 kcal | 18 g koolhydraten | 2 g eiwit | 13 g vet

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Koekjesbijbel

€ 34,99
koekjesbijbel