
Krokante filodeeg-custardtaart
Eenvoudig
ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Rol het filodeeg uit en bewaar de vellen waar je niet mee aan het werken bent onder een vochtige theedoek.
Gebruik een beetje van de boter om een bakplaat of rechthoekige bakvorm (24 x 30 cm) in te vetten. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C).
Leg twee vellen filodeeg op elkaar en duw de korte zijden als een accordeon richting elkaar. Leg in de bakvorm – het hoeft niet perfect te passen. Als de vellen te lang zijn, schik ze dan zo dat ze passen en een golfpatroon maken.
Herhaal met de rest van het filodeeg tot de bakvorm vol is. Bak ca. 10 minuten in de oven.
Neem de bakvorm uit de oven en lepel de gesmolten boter erover. Zet terug in de oven en bak nog ca. 10 minuten, tot het deeg lichtgoudkleurig is.
Klop de melk, de eieren, de rietsuiker, de vanille, de kaneel en de sinaasappelschil goed door elkaar tot een custard.
Neem het filodeeg uit de oven en schenk het custardmengsel erover. Zet terug in de oven en bak nog ca. 30 minuten, tot de taart goudbruin en krokant is.
Besprenkel met de honing, bestrooi met de pistachenoten en rasp er nog wat extra sinaasappelschil over. Laat afkoelen tot de taart nog net warm is en de vulling gestold.
Snijd in 9-12 stukken en serveer. De taart is het lekkerst als je hem dezelfde dag nog opeet.