Krokante kipburger
Eenvoudig4 personen60 minuten bereiden30 minuten wachten
Claudia: “Fastfood. Je zou denken dat als je een Insta-keukenprinses slash kookboekschrijver placht te zijn, dat je die heerlijke rommel aan je voorbij kunt laten gaan. Vergeet het, soms moet het gewoon. Als ik dan toch per se fastfood wil eten kies ik meestal voor een sappige kipburger. Tendercrisp anyone? Goddelijk. Het grote nadeel van dat soort escapades is de vrijwel acute aanslag op je darmen. Deze krokante kipburger heb ik gemaakt als alternatief, zodat ik kan zondigen zonder dat ik dat later met buikpijn hoef te bekopen. Deze kipburger maak ik overigens met brioche omdat ik mijn kip graag pittig heb en zo een lekkere balans creëer met het iets zoete broodje."
Ingrediënten
- 2 kipfilets
- zonnebloemolie
- 4 plakjes cheddar
- Voor de marinade:
- 200 ml karnemelk
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ tl gedroogde oregano
- ¼ tl gedroogde rozemarijn
- ¼ tl gedroogde tijm
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- ½ tl zout
- Voor de paneerlaag:
- 4 el patentbloem
- 2 tl cayennepeper
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- ½ tl zout
- Voor erbij:
- 2 el mayonaise
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 tl uienpoeder
- 4 brioche-hamburgerbroodjes
- 4 bladeren ijsbergsla
- 8 plakken augurk
- 4 flinke el coleslaw
- Voor de coleslaw:
- 100 g mayonaise
- 1 el citroensap
- 1 tl azijn
- 200 g witte kool (in dunne repen)
- 200 g wortel (in dunne repen)
- zout en versgemalen zwarte peper
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Snijd elke kipfilet in twee gelijke delen, zodat je vier mooie stukken hebt die precies op een broodje passen. Meng voor de marinade de karnemelk met de overige ingrediënten en laat hier de kip minimaal 30 minuten in marineren.
- Meng intussen voor de coleslaw de mayonaise met het citroensap en de azijn en roer dit door de kool en wortel. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Meng in een diep bord de ingrediënten voor de paneerlaag. Verhit een laag olie in een koekenpan met hoge rand. Pak met je ene hand de kip uit de marinade en leg hem in het bloemmengsel. Schud het bord een beetje zodat de kip aan alle kanten is gepaneerd. Leg de kip met je andere, nog schone hand voorzichtig in de pan. Bak ca. 10 minuten tot de kip goudbruin en gaar is. Haal de kip uit de pan en leg er direct een plak cheddar op zodat deze kan smelten. Laat de kip uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal met de overige stukken.
- Meng intussen voor erbij de mayonaise met de Griekse yoghurt en het uienpoeder voor een heerlijke saus. Halveer de broodjes. Smeer het onderste deel van het broodje in met de uiensaus, beleg met een blad sla, de kip, 2 plakken augurk en als laatste een flinke eetlepel coleslaw. Leg de bovenkant van het broodje erop en herhaal voor de andere drie broodjes.
