Kruidige walnoottaart met roomkaasglazuur en granaatappel
Gemiddeld
ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd
29 minuten wachttijd29 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bekleed 2 springvormen (20 cm Ø) met bakpapier. Klop de eieren met de suiker in een kom romig en luchtig. Schenk langzaam de olijfolie erbij terwijl je blijft kloppen. Schenk de honing en de vanille erbij en klop ze erdoorheen.
Meng het bakmeel met het bakpoeder, de specerijen en een snufje zout in een andere kom door elkaar. Vermaal 200 g walnoten in een keukenmachine fijn zodat je walnootmeel krijgt. Hak 100 g walnoten grof. Zeef het bakmeelmengsel boven de kom met het eiermengsel en spatel het erdoorheen. Spatel het walnootmeel er beetje bij beetje doorheen. Spatel tot slot de gehakte
walnoten erdoorheen. Verdeel het beslag over de springvormen en strijk glad.Bak 25-30 minuten in de oven tot een satéprikker die je in het midden prikt er weer schoon uit komt. Haal de cakes uit de oven en laat ze afkoelen in de vorm. Verhoog de oventemperatuur (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C).
Verdeel voor de gekonfijte walnoten de walnoten over een bakplaat en rooster ze in 4-5 minuten knapperig in de oven. Doe intussen de suiker met de melasse en 20 ml water in een steelpan en verhit 3-4 minuten op middelhoog vuur tot het mengsel een diepe karamelkleur krijgt. Zet het vuur laag, voeg de geroosterde walnoten toe en wentel ze erin. Neem de pan van het vuur, verdeel de walnoten over een stuk bakpapier en laat ze afkoelen.
Klop voor het glazuur de poedersuiker met de roomkaas in ca. 2 minuten glad en romig. Roer de melasse er kort doorheen voor een swirl-effect.
Neem de afgekoelde cakes uit de vorm en verwijder het bakpapier. Verdeel de helft van het glazuur over de bovenkant van een van de cakes en leg de tweede cake erbovenop. Verdeel de rest van het glazuur, de granaatappelpitten en de gekonfijte walnoten erover. Snijd in stukken en serveer. In een luchtdichte bak in de koelkast blijft de taart tot 3 dagen goed.