Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Künefe

Künefe

  • Gemiddeld

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Karsu: "‘Evde kalmadın, maşallah’, zei mijn oma. Letterlijke betekenis: ‘Je bent gelukkig niet thuisgebleven.’ Figuurlijke betekenis: ‘Je hebt alle kneepjes des levens onder de knie, nu kun je trouwen!’ En door deze zin te horen wist ik dat ik de fijne kneepjes van het maken van de künefe had gemasterd. Oma Nüriye drukte met haar vinger op de goudbruine knapperige bovenkant. Het krokante laagje was perfect zei ze, en door het zachtjes drukken kon zij als geen ander ook aanvoelen dat de vulling van zachte kaas ook perfect was gesmolten. Ze gaf mij met een blik een goedkeuring en goede vriend Steven stond erbij en applaudisseerde joelend naar mij in de keuken. En jawel, het lukt mij behoorlijk goed altijd de künefe te maken."

Bereiding

  1. Breng in een steelpan het kokend water met de suiker aan de kook. Laat op laag vuur zachtjes koken tot er een siroopachtige substantie ontstaat na 30 minuten. Voeg de citroendruppels toe en haal de pan van het vuur.

  2. Hak de pistachenoten fijn.

  3. Snijd de sliertjes kadayıf in stukjes van 1 cm en doe die in een grote kom. Smelt de boter in een pannetje en meng de boter door de sliertjes deeg. Verdeel iets meer dan de helft van het deeg over een kleine anti-aanbak koekenpan. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel deze evenredig over het deeg. Verdeel het resterende deeg op de mozzarella en druk goed aan.

  4. Bak het geheel 6-7 minuten op laag vuur, tot de onderkant goudbruin is. Dat kan je zien door de zijkant van de künefe voorzichtig met een mesje op te tillen. Leg een bord op de pan en draai het geheel dan in één snelle beweging om. Gebruik hiervoor een keuken doen, pas op, de pan is heet. Schuif de künefe voorzichtig terug in de koekenpan en bak weer 6-7 minuten, tot ook de andere kant goudbruin is.

  5. Haal de pan van het vuur en leg de künefe in een diep bord. Prik er met de punt van een mes een paar gaatjes in en schenk de suikersiroop erover en laat even intrekken. Garneer met de pistachenoten.

Foto: Elvan Ünlü

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Karsu’s Kitchen

€ 34,99
Karsu's kitchen