Kurkumarijst
Eenvoudig
40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd
Advertentie
Bereiding
Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui er met het zout in ca. 10 minuten goudkleurig is. Roer de peper en de kurkuma erdoorheen en bak nog ca. 1 minuut. Spoel de rijst met water, voeg samen met de bouillon toe aan de pan en roer door.
Leg het deksel op de pan, breng aan de kook, roer door, leg het deksel erop en zet het vuur laag. Laat ca. 2 minuten koken, neem van het vuur en laat ca. 10 minuten staan. Roer door, leg het deksel erop en laat ca. 5 minuten staan.
Wat is kurkuma?
De kans dat je al eens van kurkuma is gehoord of er een potje van hebt vastgehad, is vrij groot. Door zijn felgele kleur valt namelijk ook in het schap met de kruiden flink op. Maar wat is kurkuma eigenlijk? Deze Indiase specerij is familie van de gember en wordt vooral in die keuken veel gebruikt. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant die luistert naar de naam Curcuma Longa. In Nederland noemen we de specerij ook wel geelwortel, wat natuurlijk perfect passend is. Het voordeel is dan ook niet alleen de lekkere smaak, maar ook het feit dat je jouw gerecht direct voorziet van een mooi kleurtje.
Waar koop je kurkuma?
Kurkuma is bij de meeste supermarkten in gemalen vorm verkrijgbaar. Je vindt de specerij in het kruidenschap. De verse variant vind je met een beetje geluk bij de Indische winkel of de toko. Je kunt het ook online bestellen. Van de verse variant kun je bijvoorbeeld thee maken op dezelfde manier als je dat van gember doet. Probeer maar eens uit!
Hoe smaakt kurkuma?
Nu we je vraag ‘wat is kurkuma?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het heeft een lekkere, milde smaak. Je proeft de kruidige en bittere tonen al snel.