Bereiding

TIP Door de geleerproef te doen kun je testen hoe stevig de jam uiteindelijk zal worden. Schep een beetje jam op een koud bord en zet het bord in de koelkast. Als de jam snel stevig wordt dan kun je de jampotten vullen. Kook anders nog even verder. Als de jam niet stevig genoeg wordt dan helpt het om wat citroensap door de warme jam te roeren.

  1. Wrijf met een droge doek de kweeperen goed schoon. Was de kweeperen. Snijd de kweeperen, inclusief het klokhuis, met wat kracht in grove stukken.
  2. Breng de kweeperen met 2 l water in een grote pan aan de kook. Laat afgedekt ca. 1 uur zachtjes koken op laag vuur. Bekleed 2 vergieten met een vochtige theedoek en hang de vergieten boven 2 pannen.
  3. Verdeel de gekookte kweeperen met het vocht over de vergieten en laat ze minimaal 12 uur, bij voorkeur 1 nacht, uitlekken. Druk de volgende dag de theedoeken met de kweeperen uit.
  4. Spoel de schroefpotten en de deksels uit met heet water en laat de potten ondersteboven uitlekken op een theedoek. Meet 1,8 l kweeperensap af. Doe het sap in een grote pan en roer de geleisuiker erdoorheen.
  5. Breng het sap aan de kook op hoog vuur en laat minimaal 4 minuten borrelend koken. Blijf daarbij roeren zodat het sap niet aanbrandt en er genoeg vocht kan verdampen. Doe de geleerproef (zie tip).
  6. Vul de potten meteen met de jam. Sluit de potten en zet ze ca. 5 minuten ondersteboven op het deksel. Zo wordt de lucht in de pot gesteriliseerd en ontstaat er een vacuüm. Draai de potten om en laat de kweeperenjam afkoelen.

Foto’s: foodies